Aurinkoenergia ja aurinkopaneelit

 

Aurinkoenergia ja aurinkopaneelit ovat ympäristöystävällistä energiansäästöä. Niihin siirtyminen siis usein kannattaa. Alla on Taloustaiturin pohdintaa aiheesta.

Aurinkoenergia ja aurinkopaneelit ovat nostaneet merkitystään sähkön hinnan noustessa. Sähkölasku on noussut nopealla tahdilla, ellet ole onnistunut tekemään kiinteää sähkösopimusta ennen hintojen nousua.

Kustannukset ovat kasvaneet kovaa vauhtia ja moni miettii miten sähkönkulutuksessa voisi säästää.

Yksi keino pidemmällä tähtäimellä on hankkia aurinkopaneelit, joilla otetaan hyötykäyttöön auringon antamaa energiaa. Aurinkopaneelit asennetaan usein talon katolle, missä on yleensä paras paikka kerätä paneeleihin auringonvaloa. Tämä tasavirtaenergia muunnetaan ennen sähkökaappia invertterin avulla vaihtovirraksi, jollaista energiaa kodeissa käytetään.

Paneelien avulla on mahdollista melko nopeasti säästää sähkökustannuksissa. Alkupanostus ympäristöystävälliseen vaihtoehtoon vaatii rahaa. Tarjolla on myös pienempiä aurinkopaneelikokonaisuuksia vaikkapa kesämökille. Mikäli halutaan tuottaa omakotitaloon aurinkoenergiaa, niin kustannukset ovat helposti monta tuhatta euroa. Näihin on saatavissa kotitalousvähennystä (linkki vie verottajan sivuille) työn osuudesta, mikä helpottaa taloudellista satsausta.

Aurinkopaneelien tarjoamaa energiaa voi käyttää kesällä asunnon viilennykseen. Maatiloilla aurinkoenergiaa käytetään mm. vesisäiliöiden ja muihin maatilan tarpeiden käyttöön. Sähköauton lataaminen käy kätevästi kesäaikaan aurinkoenergian avulla. Paneelit eivät toimi öisin, kun aurinko ei paista, mutta pilviselläkin säällä paneelit voivat tuottaa energiaa jonkin verran. Tämä on tietenkin aurinkopaneeli kohtaista kuinka herkästi ne ottavat valoa vastaan harmaammallakin kelillä.

Tällä hetkellä paneelien myynti on kiihtynyt kovaa vauhtia, joten aurinkopaneeleista kiinnostunut voi joutua etsimään myyjää kenellä paneeleita on vielä varastossa. Lisäksi voit joutua odottamaan asennusta pidemmän aikaa. Talvikelit, lumi ja liukkaus katoilla, vaikeuttavat asentajien työtä.

Yleisesti aurinkopaneelien on näillä sähkönhinnoilla todettu maksavan itsensä melko nopeasti takaisin. Jotkut ovat saattaneet saada jopa miinus-merkkisiä sähkölaskuja kesäisin, kun omat paneelit ovat tuottaneet enemmän energiaa kuin kotitalouden kulutus on ollut!

Monelle omakoti- tai rivitaloissa asuvalle aurinkoenergia on erittäin suositeltava vaihtoehto ympäristöä huomioivaan sähköntuottamiseen ja -säästämiseen pitkällä tähtäimellä.

Puhtaaseen energiamuotoon siirtymisen lomassa talouden perustaidot voi hioa kuntoon Taloustaituri-aloituspakkauksella.

 

Share this post

Tämä sivusto käyttää evästeitä.

Käytämme niitä antaaksemme parhaan mahdollisen kokemuksen sivuilla. Jos jatkat sivustomme käyttöä, oletamme että olet hyväksyt kaikki evästeet sivuillamme.